Survivalrun nu ook in Amsterdam

Survivalrun nu ook in Amsterdam

Sinds augustus vorig jaar heeft Amsterdam een echte Survivalrunvereniging: RUIG Amsterdam. De Obstacle Course Runs en Mudruns kennen de meeste mensen tegenwoordig wel. De laatste jaren schieten ze als paddestoelen uit de grond. In de schaduw van deze grote en vaak commerciele evenementen is een fanatieke groep sporters al 25 jaar bezig met Survivalrunning. We vroegen Jochem Schutten van RUIG hoe de Survivalrun sport ontstaan is.

Door Jochem Schutten

“Survivalrun? Met een tentje op de hei vuur maken enzo?” Bijna. Vaak als ik aangeef dat ik survivalrun als sport beoefen krijg ik een vage blik terug. “Is dat een sport dan?” En of. Mede door haar naam wordt survivalrun met allerlei zaken verward die niet in de buurt komen van survivalrun. Wat het wel is: een eerlijke, uitdagende sport met veel facetten.

Nederlands Kampioenschap Survival 1992Survivalrun is eind jaren ’80 ontstaan in de Achterhoek (Een regio in het oosten van Nederland). In het dorpje Beltrum werd er jaarlijks een slipjacht georganiseerd, een jacht waarbij ruiters samen met honden een geurspoor volgden door weilanden, akers en bossen. Dit spoor moest vooraf uitgezet worden. Het geurspoor werd uitgezet door twee heren die de gehele route van de jacht (tussen de 30 en 40 km) liepen met een geurende doek. Het lopen en rennen van deze route vonden de mannen toch wel erg gaaf om te doen. Zo ontstond dan ook het idee deze route los van de slipjacht te gaan hardlopen als wedstrijd. Door akkers, weilanden, sloten en bospartijen een hardloopwedstrijd van vele kilometers. Je zou kunnen stellen dat het een voorloper van de huidige trailrun was.

Wat is het verschil tussen Survivalrun en Obstacle Course running?

Bij Survivalrun zijn de obstakels technischer en zijn er meer obstakels per kilometer dan bij een Obstacle course race. Een Survivalrun is ook meestal langer dan een Obstacle run. Survivalruns zijn er het hele jaar terwijl je OCR voornamelijk in de zomermaanden ziet. De Survivalaars zijn meestal competitiever ingesteld terwijl de Obstacle runners meer voor de uitdaging en de lol gaan.

De uitdaging zat hem toen in het terrein. Maar dit was de mannen nog niet zwaar genoeg. Onderweg kregen de deelnemers een stam mee die ze moesten doorhakken. Op termijn kwamen er hindernissen opgebouwd uit touwen, balken en netten bij. Al snel was het een heuse uitputtingsslag. Over 30 kilometer door zwaar terrein met verschillende hindernissen. De survivalrun was geboren. Dorpen in de regio volgden al snel het voorbeeld van Beltrum en zodoende ontstond er een competitie. Begin jaren ’90 is de Survivalrun Bond Nederland (SBN) ontstaan om dit geheel te reguleren. Vanaf de begin jaren tot nu is survivalrun flink gegroeid, inmiddels lopen er jaarlijks zo’n 10.000 mensen survivalrun. En zijn er vanuit SBN 7 officiële competities, 4 voor de jeugd 3 voor volwassenen.

Ook ik ben gegrepen door het survivalrun-virus. Op mijn 16e ben ik begonnen met survivalrun-training. De trainingen waren één groot feest, klimmen over netten, balken en touwen. Tussendoor stukken hardlopen en jezelf tot het uiterste uitdagen. Strijden tegen je trainingsmaatjes en vooral veel lol hebben.

Survivalrun Beltrum

Op mijn 18e besloot ik wedstrijden te gaan lopen, lang leve de lol was over. In de eerste wedstrijd kwam ik er al achter dat survivalrun toch wel wat meer is dan klauteren en rennen. Mijn eerste wedstrijd was een run van 7 kilometer met onderweg zo’n 30 uiteenlopende hindernissen, pittig. Naast het fysieke aspect kwam ook het mentale aspect om de hoek kijken. De inspanningen die ik moest leveren eisten zijn tol, fysiek gezien maar zeker mentaal.

Survivalschoenen

Bekijk onze collectie voor de beste schoenen voor Survivalrunning

Ik kan mij nog goed herinneren dat ik op een gegeven moment in de wedstrijd helemaal alleen liep. Ik zag geen mensen meer voor mij en geen mensen meer achter mij. Mijn richtpunten was ik kwijt, loop ik nog wel hard genoeg? Hou ik het wel vol? Pfoe nog een hindernis? Ik raakte mijn focus kwijt en was echt met mijzelf in gevecht. De wedstrijd heb ik uit eindelijk wel uitgelopen, met veel pijn en moeite. Fysiek kon ik het goed aan, het mentale aspect maakte wedstrijd voor mij vele malen zwaarder.

Dit aspect uit zich op meerdere wijzen. Elke run die je start krijg je een armbandje. Dit armbandje is je ‘eer’. Mocht jij een hindernis niet halen, of deze niet volgens de regels uitvoeren, moet je het bandje inleveren. “Maar dat is toch niet zo erg?” En of, allereerst het gevoel dat je gefaald hebt. En daarnaast een tijdsstraf, het inleveren van je bandje levert je een tijdstraf van 2 uur op. Onmogelijk om nog mee te doen in de top.

Survivalrun Harreveld

De strijd met jezelf, de strijd tegen de hindernissen en het verleggen van je grenzen. Dit zijn voor mij de aspecten die survivalrun zo verslavend maken. Drie jaar geleden ben ik verhuisd naar Amsterdam vanuit de Achterhoek. Het gemist van een plek om te trainen hier knaagde aan mij. Zodoende heb ik samen met twee mede survivalrunners in Amsterdam afgelopen zomer Survivalrunvereniging RUIG Amsterdam opgezet. Hier trainen we inmiddels met zo’n 40 – 50 man.

Survivalrun is een pracht sport, op zoek naar een uitdaging? Survivalrun brengt je die gegarandeerd.

Reacties

Reageer als eerste...

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Deze gegevens hebben we minimaal nodig
Om je winkelervaring zo prettig mogelijk te maken gebruiken wij cookies. Ga je hiermee akkoord? Ja Nee Meer over cookies »