Review: Topo Athletic Tribute

Review: Topo Athletic Tribute

Naast de succesvolle Fli-Lyte heeft Topo Athletic twee nieuwe wegmodellen in haar lijn. De Magnifly is een schoen met net wat meer demping en support. De Tribute is een Zero Drop schoen met een wat minimalistischer karakter.Zero Drop

Zero Drop schoenen hebben geen hoogteverschil tussen de voorkant en de hak van de schoen waardoor de voet in een natuurlijke stand staat, zoals dat ook op blote voeten het geval is.
Ik heb redelijk wat ervaring en ben liefhebber van Zero drop schoenen zoals de Merrel Trail glove, Road glove, Vibram Five Fingers, Inov-8 Road-X-Treme en Altra The One. Met uitzondering van de Altra The One zijn dit allemaal schoenen die minimaal tot geen demping hebben. Ik loop lekker op dit soort schoeisel maar merk dat ik op asfalt toch wel wat demping nodig heb, zeker tijdens trainingen. Wat dat betreft lijkt de Tribute precies wat ik zoek, in ieder geval op papier. 

 

Gewicht

Wat direct opvalt als je de Tribute in handen neemt is het gewicht. Nu weegt de Fli-Lyte al niet veel met zijn 230 gram (EU42,5), de Tribute doet daar nog een schepje vanaf met slechts 200 gram schoon aan de haak. Dat is opvallend, vergeleken met echt minimalistische schoenen zoals de Vibram Five Fingers of de Merrel Road glove (180-190gram) zit er toch echt wat meer zool onder de Tribute. 

Fli-Lyte boven, Tribute onderDuidelijk te zien is het verschil tussen de zool van de Fli-Lyte (boven) en die van de Tribute (onder)

Zool

De zool bestaat uit 7mm EVA foam met daarop 4mm rubber. Samen met het inlegzooltje van 5mm kom je dan op een totale zooldikte van 16 mm. Waar het profiel van de Fli-Lyte ook prima geschikt is voor lichtere trails en bospaden, maakt Topo Athletic met de Tribute geen concessies. De Tribute is dan ook een pure wegschoen te noemen.
Wat direct opvalt als je de zool bekijkt is dat hij grotendeels uit EVA foam bestaat en dat er op strategische plekken rubber is geplaatst, overigens van hetzelfde slijtvaste type als dat we dat van de Fli-Lyte kennen. Dit ontwerp zorgt naast de nodige gewicht besparing voor een soepele zool. Wat hierin ook meehelpt zijn de flex grooves. Dit zijn verdunningen in de tussenzool die zo gevormd zijn dat de zool goed met de voet mee kan vormen tijdens de afwikkeling.

Bovenwerk

Het bovenwerk van de Tribute is anders dan dat van de Fli-Lyte. Er is gekozen voor een zeer open mesh soort. De structuur van het materiaal is zo dun dat je er doorheen kunt kijken. Evengoed is het verweven met een honingraat motief en daarnaast met een 3d printer bewerkt, zodat het sterk genoeg is. Door deze open structuur ventileert de schoen erg goed en zul je niet snel last hebben van warme voeten. Heb je snel last van koude voeten is dit waarschijnlijk niet een schoen die je snel in de winter zult dragen. Wat ook nog noemenswaardig is is de hielkap. Deze is nog net iets soepeler dan die van de Fli-Lyte, al is het verschil minimaal te noemen.

 De dames kleur van de Tribute

 

Pasvorm

De pasvorm van Topo Athletic blijft een ongenaakbaar wapen, zo ook bij de Tribute. De Tribute heeft een uitmuntende fit zonder de veters heel strak aan te hoeven trekken. De schoen sluit goed aan om de hiel en midden van de voet en laat daarnaast veel ruimte voor je tenen. Als je dit voor het eerst ervaart kan het even wennen zijn, we zijn vaak gewend aan te smalle schoenen de extra ruimte rond je voorvoet kan je het gevoel geven dat de schoen veel te groot is. Dit is echter hoe de Topo’s zijn ontworpen. Je tenen moeten de ruimte krijgen om hun werk te kunnen doen, de Tributes geven die. Dat gezegd hebbende kan ik me net als bij de Fli-Lytes voorstellen dat mensen met heel erg smalle voeten deze schoenen te breed vinden. Een kleine kanttekening is ook dat ik bij het buigen van mijn voet een heel lichte drukplek bovenop mijn voet voel. Het blijkt de verdikking te zijn waar de veters doorheen zijn geregen. Gelukkig is er na enkele malen hardlopen niks meer te voelen, doordat het betreffende materiaal wat soepeler is geworden.

 

Loopervaring

Uiteindelijk het belangrijkste is natuurlijk hoe de schoenen lopen. Ik besluit de schoenen eerst uit te proberen met een ontspannen 200m intervaltraining. De Tribute komt hier erg goed voor de dag. De schoen geeft hetzelfde lichtvoetige gevoel als de Vibrams en Merrels, maar bied wel degelijk demping tijdens de landing. Het eerste contact met de grond lijkt zelfs iets zachter dan die van de Fli-Lyte, dit heeft ongetwijfeld te maken met de gedoseerde plaatsing van rubber onder de zool.

Doordat de zool net een tikje soepeler is dan die van de Fli-Lyte merk je opvallend genoeg maar nauwelijks het verschil in demping. De verschillen zijn sowieso niet schrikbarend groot tussen deze 2 modellen, maar alles bij elkaar opgeteld maken toch wel dat de Tribute zich duidelijk onderscheidt.

Net iets lichter, Zero Drop in plaats van 3mm en een net iets soepelere zool; de Tribute is momenteel mijn absoluut favoriete schoen voor snelheidstrainingen en loopscholingsoefeningen. Ik kan daarnaast niet wachten om een aanval te doen op mijn 5 of 10km PR :o)

  

Duurzaamheid

De Tribute lijkt ondanks zijn lichte gewicht stevig gebouwd. Net als de andere Topo modellen is het bovenwerk versterkt met 3D geprinte structuren. Door gebruik te maken van deze techniek wordt gewicht bespaard is het bovenwerk meer één geheel dan wanneer verstevigingslagen en stiksels worden gebruikt. Het gebruikte rubber onder de zool is hetzelfde als dat van de Fli-Lyte, dit is heel erg slijvast te noemen. Hierdoor valt opvallend genoeg de slijtage aan de stukken EVA Foam mij ook mee. Wel denk ik dat deze schoenen na een kilometer of 800-900 versleten zijn, waar ik mijn Fli-Lytes zeker zo’n 1000-1200 km zie meegaan. 

 

Conclusie

De Tribute is een lichte, reactieve schoen die prettig afwikkelt. Perfect voor sneller werk en wedstrijden. Ben je wel geïnteresseerd in minimalistisch schoeisel maar wil je ook graag wat demping onder je voeten is dit zeker een schoen om in overweging te nemen. Voor de doorgewinterde minimalist kan het een mooie aanvulling zijn op de collectie als kilometervreter.

De Tribute vind je hier, of kom ze passen in onze winkel op de Overtoom in Amsterdam.

www.topoathletic.nl 

Reacties

Reageer als eerste...

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Deze gegevens hebben we minimaal nodig
Om je winkelervaring zo prettig mogelijk te maken gebruiken wij cookies. Ga je hiermee akkoord? Ja Nee Meer over cookies »