Review: Topo Athletic - Runventure

Review: Topo Athletic - Runventure

Na afgelopen winter uitvoerig de Topo Athletic Fli-Lyte hardloopschoen te hebben getest hebben wij besloten Topo Athletic op de Nederlandse markt te introduceren. Na overleg met het Topo hoofdkwartier hebben leek het ons mooi om naast de Fli-Lyte wegschoen ook hun nieuwste trailschoen in ons assortiment te nemen.

Specificaties

De specificaties van de Runventure zijn in ieder geval veelbelovend. De pasvorm is de dezelfde als de Fli-Lyte, perfect aansluitend om de hiel en middenvoet en breed voorin. Met een totale zoolhoogte van 19x17mm is de schoen net iets meer gedempt dan echt minimalistische trailschoenen zoals de New Balance Minimus of de Merrell Trail Glove. Dit maakt de schoen geschikt voor een breder publiek. Opvallend is de slechts 2mm “drop”, een minimaal hoogteverschil dus tussen de hiel en voorvoet, iets dat een natuurlijke loopbeweging bevorderd. Met 250 gram is de schoen een stuk lichter dan de meeste andere trailschoenen, maar liefst 80 gram lichter dan de populaire Salomon XT om maar een voorbeeld te noemen.

Op papier is de Runventure dus een interessante schoen die een hoop trailrunners zal aanspreken, ik kon dan ook niet wachten de Runventures uit te proberen op mijn vakantie in Oostenrijk.
Direct bij het aantrekken valt weer die sublieme pasvorm op die we inmiddels van Topo Athletic gewend zijn. De schoen voelt vergelijkbaar met de Topo Athletic Fli-Lyte, al voelt hij iets stijver door de gebruikte “Rock Plate”, een kunststof plaat in de zool die je voet beschermt tegen scherpe stenen op de trails. Het bovenwerk is duidelijk robuuster door de dubbele laag “mesh” en hebben ze de 3d printer duidelijk een laagje extra versteviging laten aanbrengen rond de neus.

Grip

In Amerika wordt de Runventure erg goed ontvangen in de trailrun-wereld en ik kan zien waarom. Net als de Fli-Lyte hoef ik niet te wennen aan deze schoen. Het is letterlijk aantrekken en de berg op rennen. Ondanks dat de schoen in eerste instantie geen extreem profiel lijkt te hebben is de grip ronduit goed te noemen, heel erg goed zelfs. Topo Athletic heeft hier duidelijk veel aandacht aan besteed. De kleine nopjes zijn op zo’n manier ontworpen dat ze zich echt vasthaken in de ondergrond, zowel bij klimmen als afdalen. Dit brengt een hoop vertrouwen en binnen no-time voel ik me als een echte pro over de Oostenrijkse trails zweven. Door dit subtiele profiel is de Runventure overigens ook nog eens een prima allround schoen waar je op asfalt ook goed mee uit de voeten kunt.

Ondanks dat de schoen door de Rock-Plate iets stijver is dan de Fli-Lyte voel je de ondergrond echt goed, dit geeft de schoen een speels karakter, maar stevig genoeg om zonder pijn op een scherpe rots of uitstekende boomwortel te stappen. Wat mij ook positief verraste is dat na 4 uur klauteren, lopen en rennen ik zonder blaren van een biertje kon genieten. Dit is bij mij nog wel eens anders geweest.

Goede Trailschoen

Het mag duidelijk zijn dat de Runventure wederom een winnaar is van Topo Athletic. Ben je op zoek naar een lichtgewicht trailschoen met een lage drop en precies genoeg demping, dan is de Runventure zeker een schoen om eens te bekijken, of je nu op zondag een klein rondje in het bos doet of een echte berggeit bent.

De Runventure is er in heren en dames uitvoering.

 
 

Reacties

  1. Natural Born Runners - Joris Natural Born Runners - Joris

    Bedankt voor je bericht Ilka. De Runventure is in onze webshop te bestellen:
    http://www.naturalbornrunners.nl/topo-athletic-runventure-heren.html

    Als je nog vragen hebt kun je gebruik maken van de contact button rechts.

  2. Ilka stolk Ilka stolk

    Ik ben op zoek naar trailschoen voor m'n zoon, hij is verstandelijk gehandicapt, wat ik over deze schoen gelezen hebt vind ik heel super. Want andere raden me aan om de salomon te kopen, maar nu weet ik wel beter, waar kan ik deze schoenen bestellen? Kan je me de site doorgeven.

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Deze gegevens hebben we minimaal nodig
Om je winkelervaring zo prettig mogelijk te maken gebruiken wij cookies. Ga je hiermee akkoord? Ja Nee Meer over cookies »