Review: Topo Athletic Fli-Lyte

Review: Topo Athletic Fli-Lyte

Lang stond de Inov-8 Road-X 255 bovenaan ons lijstje van favoriete schoenen. Een heerlijk reactieve schoen met toch voldoende demping om de nodige kilometers door de polder te maken. Helaas gaf Inov-8 vorig jaar aan te stoppen met hun Road-X schoenen en dus moesten wij noodgedwongen op zoek naar een vervanger, zowel voor onszelf als de webshop.

Topo Athletic

In onze zoektocht naar een goed alternatief voor de Inov-8’s kwamen we op een nieuw merk met de sportieve naam Topo Athletic, een vrij jong Amerikaans bedrijf opgericht door Tony Post (ToPo). Tony Post is de man die Vibram tot grote hoogte heeft doen stijgen en heeft met de introductie van de Vibram FiveFingers mede gezorgd voor de minimalistische beweging in de wereld van hardloopschoenen. Nu de eerste golf van minimalistische schoenen is overgewaaid komt Topo Athletic met schoenen die het beste van twee werelden lijken te combineren, de pasvorm, reactiviteit en lage drop van minimalistische schoenen maar dan met iets meer demping om je voeten te beschermen tegen het harde asfalt.

De product afbeeldingen en omschrijvingen op de Topo website spraken ons erg aan. Dit leken precies het type schoenen waar we naar op zoek zijn. Helaas bleek Topo Athletic nog niet verkrijgbaar te zijn in Nederland, dus er zat niks anders op dan contact met de fabrikant op te nemen. Gelukkig bleek Topo Athletic bereid een aantal testparen naar Nederland te sturen en zo konden we deze winter de schoenen uitgebreid testen.Vol spanning wachtten we het pakketje uit de V.S. af. We waren als kinderen zo blij toen de postbode met een grote doos voor de deur stond. De douanerekening hebben we zonder te kijken doorgestuurd naar de baas en snel de doos uitgepakt.

Gelukkig bleek de maatvoering van de Topo’s hetzelfde als bij Inov-8. De Topo’s pasten perfect. Online hadden we al verschillende positieve verhalen over deze schoenen gelezen. De pasvorm zou één van de unieke “selling points” van het merk zijn en dit is in onze ogen helemaal terecht. De fit van deze schoen is één van de beste die we ooit hebben mogen ervaren, vergelijkbaar met de Barefoot serie van Merrell, maar minder aanwezig onder de boog van je voet. De schoen sluit perfect aan om mijn wreef en hiel. Daarbij is er zelfs voor mijn brede voorvoeten voldoende ruimte en kunnen mijn tenen goed spreiden. Dit is belangrijk, want een goede teenspreiding is essentieel om op een natuurlijke manier balans te vinden.

Het bovenwerk is erg soepel en van een fijn materiaal. Topo Athletic maakt gebruik van hypermoderne 3D Print technologie om het bovenwerk te vervaardigen. Naast het comfort wat het soepele bovenwerk biedt wordt hiermee gewicht bespaard doordat er geen lijm en stiksels nodig zijn.

 
De zool van de schoen is ontworpen voor de mid- en voorvoet lopers, maar biedt voldoende bescherming voor de hardloper die bezig is met een transitie naar een meer natuurlijke loopstijl.  Het soepele karakter en de 3mm drop geeft goede feedback tijdens het lopen, wat dit proces een stuk eenvoudiger maakt. De schoen heeft net wat meer demping dan de Road-X 255, die ook wat stijver is. Ondanks deze demping is de Fli-Lyte met 230 gram nog 25 gram lichter dan de Inov-8 Road-X 255.

 

Fly Light

Wat direct opvalt als je op de Fli-Lyte begint te rennen is het gevoel erg weinig schoen aan je voeten te hebben. Waar ik aan andere schoenen nog wel eens moet wennen viel met de Fli-Lyte alles direct op zijn plaats. De pasvorm, de slechts 3mm drop en het lage gewicht maakt deze schoen een feestje om op te trainen. De schoen is lekker breed aan de voorkant. Dit ervaar ik persoonlijk als erg prettig, al kan ik me voorstellen dat mensen met erg smalle voeten de schoenen te breed vinden.


 

Demping

Ondanks de pure loopbeleving die de schoen geeft is hij precies goed gedempt, niet te hard, niet te zacht. De schoen is verder ronduit soepel te noemen. Vaak gaat soepelheid en demping niet goed samen, maar Topo-Athletic is er in geslaagd een goede balans te vinden.

 

Duurzaamheid

De zool van de Fli-Lyte is van "dual compound". Dus een hardere soort rubber op slijtagegevoelige plekken. Dit beperkt gewicht, houdt de schoen soepel en maakt de Fli-Lyte erg slijtvast. Na ruim 600 km lijkt de zool nog nauwelijks gesleten (zie foto). We schatten dat een gemiddelde loper zonder problemen 800-1200 km op deze schoenen kan lopen. Het profiel geeft in tegenstelling tot de Inov-8 Road-X goede grip op zowel weg als de trails.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat wij erg positief zijn over deze schoen. Het is Topo Athletic gelukt een bijzonder goede hardloopschoen te produceren. Waarom zijn niet alle hardloopschoenen zo? Iets wat ik mij de afgelopen maanden regelmatig heb afgevraagd. 

Ben je op zoek naar een lichte schoen met weinig drop, die je looptechniek niet negatief beïnvloed maar wél voldoende demping bied, dan zal de Fli-Lyte je zeker niet teleurstellen. De Fli-Lyte is echt een schoen om veel kilometers op te maken, van duurloop tot interval training, verhard of onverhard, voor de beginner of gevorderde loper.

Is de Fli-Lyte voor iedereen? Nee, zeker niet. Voor lopers met echt smalle voeten kan de Fli-Lyte iets te breed aanvoelen. Ben je gewend om op echt weinig demping te lopen dan vind je de Topo's wellicht iets teveel schoen. Al moet ik zeggen dat ik ook veel op echt minimalistische schoenen loop en dit zelf zeker niet zo ervaar en de demping juist erg prettig vind, vooral op asfalt.

Overigens komt Topo-Athletic dit najaar met de Magnifly, een iets meer gedempte versie van de Fli-Lyte en de Tribute, een Zero-Drop-16mm-vedergewicht....wij kunnen niet wachten. We want more!

 Kies je kleur!

Reacties

 1. Tjalle den Ouden Tjalle den Ouden

  Hallo Yvonne,

  Wij hebben geen loopervaring met de Nike free. Op het oog zit de Fli-Lyte zit enigszins in een vergelijkbaar segment, maar doet minder concessies dan de 5.0. Het gewicht is vergelijkbaar. Het bovenwerk zal soepeler zijn omdat er geen patroon op gestikt is. Verder heeft de zool wat meer rubber en zal daardoor minder snel slijten zijn dan de Nike, die voornamelijk EVA foam heeft aan de onderkant. Het grootste verschil zal de drop zijn, het hoogte verschil tussen de voorvoet en hiel. Bij de Topo Athletic is dit slechts 3mm tegen de 8mm van de Nike. Hoe lager de drop (vlakkere schoen) hoe makkelijker het zal zijn met een natuurlijke looptechniek te lopen.

  Bovenal is de pasvorm het grootste wapen van de Topo Athletics als ik alle reacties van mensen zie.

  De Fli-Lyte is op dit moment alleen verkrijgbaar in onze shop, we hebben de volgende dames kleur ruim op voorraad: http://www.naturalbornrunners.nl/topo-athletic-fli-lyte-dames.html

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

  Met vriendelijke groet,

  Tjalle den Ouden

 2. Yvonne Yvonne

  Hallo,
  ik loop nu op de Nike FreeRun 5.0,is deze schoen hiermee te vergelijken?
  En wat kosten deze schoenen?
  Mvg.

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Deze gegevens hebben we minimaal nodig
Om je winkelervaring zo prettig mogelijk te maken gebruiken wij cookies. Ga je hiermee akkoord? Ja Nee Meer over cookies »