Review: Altra the One 2.5

  • Geplaatst op
  • Door Tjalle
  • 1
Review: Altra the One 2.5

De lichtste schoen in de Altra range is al jaren The One. Altra richt zich met deze schoen op de loper die op zoek is naar een minimaal gewicht met evengoed wat demping. Na met veel plezier op The One 2.0 te hebben gelopen was ik natuurlijk erg nieuwsgierig om versie 2.5 van The One uit te proberen.

Zero Drop

Alle Altra’s zijn Zero Drop schoenen, dus 0mm verschil tussen de voorvoet en hiel, zodat je voet een natuurlijke stand heeft. Schoenen met een lage drop maken het makkelijker om op een natuurlijke manier te lopen, zoals je dat ook op blote voeten zou doen. Naast deze eigenschap hebben de Altra’s net als de Topo Athletics een brede voorvoet, die de tenen de ruimte geeft tijdens het afwikkelen van de voet.

Specificaties

Zoals eerder genoemd is dit een lichte schoen die op papier te vergelijken is met de Tribute van Topo Athletic. The One 2.5 weegt net als de Tribute slechts 200 gram. Het soepele en naadloze bovenwerk is uit één stuk gemaakt wat de schoen erg comfortabel doet aanvoelen. De zool bestaat net als de Nike Free serie enkel uit EVA foam, al zijn er bij de hiel en grote teen wel subtiele stukjes rubber aangebracht. Verder is de zool voorzien van zogenaamde flex grooves, dit zorgt ervoor dat de schoen erg soepel te noemen is.

Pasvorm

Opvallend vergeleken bij vorige versie is de vernieuwde neus van de schoen. Bij versie 2.0 liep deze in een punt, hierdoor moest ik een halve US maat groter dragen dan al mijn andere schoenen. Gelukkig luistert Altra goed naar feedback die ze van hun lopers krijgen en hebben ze bij versie 2.5 de neus iets hoger gemaakt waardoor de tenen nu goed de ruimte krijgen en de schoen stukken beter past. Verder sluit de schoen mooi aan rond de wreef en hiel. Wat ik persoonlijk jammer vind is de hoge hiel omsluiting boven de hielkap. Deze duwt in m’n achillespees tijdens wandelen, iedere keer als ik mijn voet neerzet. Ook bij de vorige versie was dit het geval en had ik direct de neiging om de schaar te pakken en deze af te knippen.... Gelukkig is er tijdens het hardlopen niks te voelen en vergeet je het snel.

Goede Demping

Natuurlijk het belangrijkste is hoe de schoenen lopen. Ik zou het lopen op de schoenen willen vergelijken met het blootvoets rennen op een zacht verend grasveld. De Altra zijn echt schoenen die je nauwelijks aan je voeten voelt. Het lichte gewicht van de schoenen nodigt uit om lichtvoetig en veerkrachtig te lopen. Door het zachte foam wat gebruikt is zijn de schoenen soft te noemen bij de landing, dit ondanks de geringe hoogte van de schoen. Doordat de rubberlaag ontbreekt is er niet dat scherpe grondcontact wat de Topo Athletic schoenen wel geven. Ik denk dat het erg persoonsafhankelijk is of je dit prettig vind. Een klein nadeeltje van de zool vind ik overigens de grip op nat wegdek. Zeker als je een beetje snel loopt voel je dat de zool een klein beetje slipt bij iedere afzet. Wat me ook opviel is dat ik direct na het eerste loopje al wat steentjes had opgepikt, zoals ook de Nike Free last heeft van het "ophappen" van steentjes. 


Levensduur

Over de levensduur kan ik niet veel zeggen, daar heb ik simpelweg niet genoeg kilometers voor gelopen op deze schoenen. Natuurlijk is slijtage sowieso sterk afhankelijk van lopersgewicht, ondergrond en looptechniek. Op verschillende plaatsen online heb ik gelezen dat The One een schoen is die wat sneller slijt dan de gemiddelde hardloopschoen, dat lijkt ook wel aannemelijk wat ze zool bestaat voornamelijk uit zacht foam.

Conclusie

Dit is echt een schoen die een grote groep lopers prettig zal vinden. De toepassing is een beetje afhankelijk van je ervaring op Zero Drop schoeisel. Heb je veel ervaring op echt minimalistische schoenen dan kan The One een schoen zijn om juist wat meer kilometers mee op de weg te maken. Heb je minder ervaring dan is het wellicht juist de perfecte schoen voor kort en snel werk, of juist om voorzichtig je eerste kilometers op wat lagere schoenen te lopen. Hoe dan ook een leuke toevoeging aan je schoenenarsenaal en een echte aanrader om een kans te geven.

 

 

 

 

 

Reacties

  1. Erik van der Linden Erik van der Linden

    Een heerlijke schoen waar ik verliefd op ben geworden. Ik inmiddels aan mijn 2e paar begonnen. Het eerste paar ging 1400 kilometer mee, wat ik zeer bijzonder vind. Een aanrader voor mensen die op hun middenvoet landen.

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Deze gegevens hebben we minimaal nodig
Om je winkelervaring zo prettig mogelijk te maken gebruiken wij cookies. Ga je hiermee akkoord? Ja Nee Meer over cookies »