Op bezoek bij de Biomechanics Coach

Op bezoek bij de Biomechanics Coach

Wij delen onze winkellocatie bij Sport 371 in Amsterdam met verschillende sportondernemers. Eén daarvan stelde zich voor als Lorna Wilson, “The Biomechanics Coach”. Natuurlijk was ik gelijk nieuwsgierig naar wat dat precies inhoudt. Lorna nodigde me uit een intake bij haar te doen om inzichtelijk te maken wat ze precies doet.


Personal Training

Lorna vertelt me dat ze begonnen is als personal trainster. Tijdens haar werk stuitte ze vaak op mensen die bepaalde oefeningen niet juist uit konden voeren, zelfs niet na lang oefenen en aanwijzingen te hebben gegeven. Ook zag ze vaak dat mensen pijntjes of blessures kregen zonder dat je daar duidelijke oorzaken voor aan kon geven, ze leken van buiten gezien goed te bewegen. In haar zoektocht naar antwoorden kwam ze terecht bij een opleiding tot Biomechanics Coach. 

Een Biomechanics Coach kijkt naar hoe je skelet, spieren en zenuwen functioneren. Lorna legt me uit dat ze niet specifiek op blessures of pijn concentreert in haar benadering, maar juist holistisch kijkt. Ze legt me uit dat bijvoorbeeld 60% van alle blessures aan de onderbenen zijn te herleiden tot een bekken wat niet goed functioneert. Het lichaam is heel goed in het compenseren van problemen. Zo kan een zwakte in je rechterheup uiteindelijk een blessure aan je linkerknie veroorzaken. Het heupgebied is dan ook waar haar screening begint.

 

Mobiliteit en Kracht

Lorna doet uitvoerig verschillende tests met me. Zo test ze de mobiliteit en de kracht in mijn heupen. Ook doet ze verschillende tests met mijn rug en schouders. Daarnaast test ze of mijn zenuwen vrij lopen. Ik moet verschillende eenbenige sprongen maken om stabiliteit en kracht te testen. Hier blijkt dat mijn knie naar binnen drukt bij het landen. Ook blijkt mijn bekken niet helemaal goed te bewegen bij het heffen van mijn knieën. Er lijkt nogal wat mis met me! Lorna gniffelt, zelfs de meest fanatieke sporters, Yoga leraressen en Pilates trainers blijken vaak nog wel enkele foutieve bewegingspatronen te hebben. Gelukkig is het een en ander vaak relatief eenvoudig op te lossen met specifieke oefeningen om kracht, balans, en mobiliteit weer bij elkaar te brengen.Oefeningen

Ik krijg drie op het eerste gezicht eenvoudige oefeningen mee. Ik ben gewend van oefeningen dat ze moeite kosten. Deze oefeningen zijn echter erg makkelijk. Ik moet ze vooral regelmatig doen vertelt ze. Zo moet ik zittend mijn bovenbeen optillen met mijn handen en dan 3x20sec licht in mijn handen drukken, steeds met 1 seconde rust. Lorna legt uit dat blijkt dat door dit patroon een spier vaak al beter ontspant. Ze vertelt dat bij stretchen de spier wel ontspant, maar alleen op de plekken waar hij al ontspannen is. Triggerpoints, stijve plekken in de spier, rekken niet mee zeg maar. Opvallend genoeg kom ik al na 3 setjes oefeningen beter uit de kniehef test, er lijkt dus wel degelijk wat te gebeuren. 

Ik heb in 45 minuten met Lorna weer veel geleerd over mijn eigen lijf en ben erg nieuwsgierig naar meer!

Ben je een sporter die regelmatig geblesseerd is zonder duidelijk aanwijsbare reden, dan is het wellicht eens interessant om contact met Lorna op te nemen. Maar ook als je geen blessures hebt kan het slim zijn om eens naar je bewegingsapparaat te laten kijken. Lorna vertelt me dat ze regelmatig mensen begeleid in hun marathon of triatlon voorbereiding. Naast hardlopers behandeld ze dus ook triatleten, fietsers en zwemmers. Ze kan hier haar kennis combineren met personal training om een solide basis neer te zetten. Biomechanics Coaching kan je de fundering geven om efficiënt te bewegen.

Lorna werkt vanuit Sport 371 op de Overtoom in Amsterdam.

Bezoek haar website: www.wilsonsworkouts.nl

Reacties

Reageer als eerste...

Laat een reactie achter
* Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Deze gegevens hebben we minimaal nodig
Om je winkelervaring zo prettig mogelijk te maken gebruiken wij cookies. Ga je hiermee akkoord? Ja Nee Meer over cookies »